Najszybsze pierniczki

Wbrew pozorom nazwa nie pochodzi od faktu, że zrobiłam je w listopadzie. To są na prawdę najszybsze pierniczki. Robi się je chwilkę, a co najwspanialsze – od razu są miękkie i gotowe do zjedzenia. Są bardzo aromatyczne, ale przy tym nie przesadnie słodkie. Przy tym wszystkim prawie krzyczą „święta już wkrótce!”. Są bajecznie proste do zrobienia. Nie wymagają nawet miksera. A ile zabawy z wycinaniem różnych kształtów i ozdabianiem lukrem! Idealne zajęcie na zimne, grudniowe popołudnie.

Pierniczki:

  • 1 kg mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 400 g masła
  • 250 g miodu
  • 250 g cukru
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 4 żółtka (2 białka przydadzą się do lukru)
  • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany lub maślanki
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

W garnku mieszam masło, miód, cukier, kakao, kawę i przyprawy i rozpuścić. Odstawiam do przestygnięcia. W misce mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, żółtkami i śmietaną. Dodaję wystudzoną zawartość garnka i dokładnie mieszam. Ciasto powinno stać się dość twarde. Moim zdaniem najlepiej najpierw mieszać łyżką, a dokończyć łączenie składników wyrabiając ciasto ręką. Odstawiam na przynajmniej 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie wyjmuję z lodówki ciasto. Piekarnik nastawiam na 200°C. Dwie blaszki wykładam papierem do pieczenia.

Wyjmuję część ciasta z miski i rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy. Grubość ciasta zależy od tego jak grube chcemy pierniczki. Trzeba pamiętać, że one rosną. Ja rozwałkowuję ciasto na cieniutko. Maksymalnie 0,5 cm. Wycinak kształty i przenoszę na blaszkę. Wkładam do piekarnika na 6 minut (grubsze pierniczki powinny się piec 1-2 minuty dłużej). W międzyczasie wykładam wycięte ciasteczka na drugą blaszkę. I tak robię, aż nie skończy się ciasto.

Lukier:

  • 2 białka
  • cukier puder
  • ewentualnie jakiś ekstrakt smakowy, lub barwnik spożywczy

Białko ucieram z cukrem pudrem, aż będzie dość gęsty. Dodaję ekstrakt i/lub barwnik i dalej dodaję cukier puder. Jeśli chcę oblać pierniczki lukrem, to pozostaję przy płynnej konsystencji. Jeśli chcę ozdobić je liniami lukru, to dodaję cukru pudru, aż nie uzyskam prawie stałej konsystencji. Pierniczki albo polewam leżące na kratce, albo lukier wyciskam z rękawa cukierniczego z tylki o jak najmniejszej dziurce.

SAM_0910

1 Comment on Najszybsze pierniczki

  1. biedronka
    26 listopada 2013 at 20:22 (10 miesięcy ago)

    Śliczne i pyszne:-)

    Odpowiedz

Leave a Reply